e Dagang

Penukaran Strategi Pemasaran adalah nadi kepada kedai e dagang ataupun bisnes online yang berjaya.

Jika tidak, anda hanyalah pemilik kedai digital yang lebih berminat dengan hobi dan bukannya untuk tujun perniagaan. Bisnes online yang menerbitkan kandungan menarik mempunyai kadar penukaran rata-rata 2.9%. Sedangkan, laman web yang tidak, hanya akan mencapai 0.5% kasar berbanding.

Anda dalam kategori yang mana?

Mari kita selami pemasaran kandungan e dagang dengan lebih terperinci dibawah.

Apakah Strategi Kandungan untuk e Dagang?

e dagang

Untuk membantu anda memahami betapa pentingnya pemasaran kandungan untuk laman web e-dagang anda, mari kita memahami dengan lebih mendalam, dan bagaimana e dagang berfungsi.

Sebenarnya, banyak pemimpin perniagaan masih mengabaikan faedah pembuatan kandungan online bagi bisnes. Usahawan dengan jenama e-dagang mereka sendiri menganggap bahawa perkara terpenting yang dapat mereka lakukan untuk menjana penjualan adalah beriklan melalui pemasaran berbayar dan menghasilkan produk yang tepat.

Namun, apa yang tidak disedari oleh syarikat-syarikat e-commerce ini, adalah bahawa pemasaran kandungan adalah pemangkin yang menyokong setiap aktiviti pemasaran lain yang anda lakukan. Dengan kandungan yang betul, syarikat e-dagang dapat lagi mengukuhkan imej jenama sendiri.

Jadi, apa itu pemasaran kandungan ataupun ‘Content Marketing’?

Pemasaran kandungan adalah seni membuat berbagai format konten, seperti video tutorial, artikel bertulis, infografik, dan podcast. Anda berkongsi kandungan itu dengan khalayak yang disasarkan dengan tujuan untuk menjana sebanyak mungkin petunjuk dan peluang mendapatkan pelanggan.

Mencari Inspirasi untuk Pemasaran Kandungan E Dagang

Mengembangkan strategi kandungan untuk e-dagang bermaksud mencari cara untuk berhubung dengan khalayak anda dan meningkatkan jenama anda melalui artikel, video, dan banyak lagi yang betul. Cabaran paling besar bagi kebanyakan pemimpin perniagaan adalah mencari tahu kandungannya.

Perkara pertama yang perlu anda ketahui adalah bahawa walaupun teks bertulis biasanya paling banyak popular bentuk pemasaran kandungan untuk pemula – bukan satu-satunya pilihan. Selain blog dan artikel, syarikat boleh melabur dalam siaran akhbar, kertas putih, kajian kes dan eBook. Anda juga boleh mempertimbangkan:

  • Pemasaran video, seperti video langsung, Soal Jawab atau kandungan cara
  • Infografik dan gambar bermaklumat – bagus untuk media sosial
  • Podcast dan gigitan audio – sesuai untuk penonton semasa bergerak

Jenis kandungan yang anda hasilkan akan bergantung pada pelanggan sasaran anda, dan bagaimana mereka menggunakan maklumat atau hiburan online. Sekiranya anda memerlukan bantuan untuk menangani detik-detik awal percambahan fikiran, cubalah teknik berikut.

e dagang 1
e dagang 2

1.Bercakap dengan Pelanggan Anda

Cara termudah untuk memastikan bahawa anda menghasilkan kandungan yang tepat (di luar halaman produk anda), adalah dengan bercakap dengan pelanggan sasaran anda. Tanyakan kepada pelanggan anda mengenai jenis cabaran yang mereka hadapi setiap hari, atau dengar sahaja perbualan mereka di media sosial. Anda juga boleh menjalankan tinjauan pendapat dan kuiz untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perjalanan membeli pelanggan anda.

2.Perhatikan Pertandingan

Persaingan anda adalah sumber maklumat lain untuk pemasaran e dagang. Ketahui jenis kandungan yang mereka hasilkan untuk pelanggan sasaran anda dan gunakannya untuk memberi inspirasi kepada penerbitan anda sendiri. Ingat, jangan hanya menulis semula artikel yang sama dengan jenama lain. Tambahkan inspirasi baru, innovasi, maklumat, dan pandangan berguna dalam penghasilan kandungan pemasaran e dagang.

3.Menggunakan Pengalaman Anda Sendiri

Anda mungkin tidak menceburkan diri dalam perniagaan tanpa belajar sedikit pun mengenai industri yang anda jalani. Selalunya, syarikat terbaik muncul kerana CEO mempunyai masalah yang ingin dia atasi. Sebelum anda mula melabur dalam pemasaran perniagaan online anda, lihat misi dan tujuan di sebalik matlamat kedai e-dagang. Anda sebagai ketua syarikat perlu membina kesedaran jenama yang menjadikan usaha anda sebagai penyelesaian sempurna untuk masalah tertentu.

Apa yang Perlu Dilakukan Sebelum Mula Membuat Kandungan Pemasaran untuk Perniagaan Online Anda

Untuk mengembangkan strategi kandungan yang kukuh untuk bisnes online, anda perlu memikirkan untuk mengakses pelbagai jenis kandungan. Ini termasuk campuran video, catatan blog bertulis, audio, e-buku, dan sumber hiburan dan pendidikan lain yang sangat baik. 

Untuk memulakan rancangan anda, tanyakan pada diri anda apa yang anda ingin capai dengan pemasaran kandungan anda. Dalam jangka masa panjang, anda ingin mendorong penukaran. Namun, pada mulanya, fokus utama anda mungkin adalah membina ‘funnel’ dan kepemimpinan pemikiran.

Proses pemasaran kandungan anda perlu menggerakkan pelanggan anda melalui setiap peringkat corong. Ini bermula dengan mengembangkan kesedaran jenama melalui blog tetamu dan catatan LinkedIn. Kemudian, setelah pelanggan mengetahui mengenai syarikat anda, anda boleh beralih ke pilihan kandungan yang lebih maju. Berikut adalah caranya:

1.Kenali Sasaran Penonton anda:

Ini mungkin terdengar pelik, tetapi anda akan terkejut berapa banyak syarikat di lanskap e-dagang yang bergerak tanpa mengetahui khalayak sasaran mereka. Mereka mempunyai idea umum mengenai jenis pelanggan yang mereka hubungi – tetapi itu sahaja.

Malangnya, selalunya, ini tidak mencukupi. Pemimpin perniagaan memerlukan pemahaman yang jelas mengenai khalayak sasaran mereka sebelum mereka memulakan proses kreatif. Ini bermaksud mempelajari segala yang anda boleh mengenai usia, jantina, tidak suka, suka, tabiat dan banyak lagi.

Mengenal pasti sasaran pasaran untuk permulaan anda akan memandu anda melalui semua perkara yang perlu anda lakukan untuk menjayakan kandungan anda. Cuba buat persona pengguna yang berguna yang boleh anda gunakan bila-bila masa anda perlu membuat mesej pemasaran kandungan baru.

2.Cari Platform yang Betul untuk perniagaan online anda

Sebaik sahaja anda mengetahui rupa pelanngan sasaran anda, anda boleh mula memikirkan di mana anda akan berhubung dengan mereka. Pemasaran kandungan adalah berkaitan dengan hubungan dengan khalayak anda melalui pelbagai titik sentuhan dalam perjalanan membeli.

Sebagai contoh, media sosial adalah kaedah terbaik untuk menyebarkan kandungan. Ini memberitahu anda lebih banyak tentang khalayak sasaran anda juga, kerana anda dapat memperhatikan percakapan yang dilakukan orang mengenai industri dan jenama anda. Banyak penyelesaian media sosial juga dilengkapi dengan alat analisis mereka sendiri.

Ingatlah bahawa media sosial bukanlah satu-satunya pilihan anda. Apabila anda mengetahui jenis kandungan yang anda buat, anda boleh melihat perkara seperti menyiarkan di forum atau komuniti dalam talian seperti Reddit. Anda mungkin menghasilkan blog tetamu yang anda kongsi dengan laman web e-Dagang lain dalam industri anda untuk mengembangkan imej jenama anda. Atau anda mungkin ingin menerbitkan beberapa kandungan baik anda di laman web penyusunan berita.

3.Mempunyai rancangan untuk Pembahagian

Di bawah ini, kami akan membincangkan beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membuat kandungan yang menarik dan membaginya dengan pelanggan anda secara besar-besaran. Namun, sebelum anda mula melihat contoh pemasaran kandungan, anda harus mempunyai idea yang baik tentang bagaimana anda akan menguruskan proses pengedaran.

Ingatlah bahawa beberapa pemilik perniagaan e-dagang yang paling berjaya akan berkongsi artikel dan isi kandungan lain di pelbagai platform sekaligus. Ini dapat berarti menerbitkan di laman web, berkongsi melalui pemasaran e-mel, dan juga mempamerkan pautan di media sosial.

Walaupun proses membuat kandungan sangat penting, tetapi juga penting untuk memastikan bahawa anda menyampaikannya kepada orang yang memerlukannya dengan cara yang betul juga. Sekiranya anda bimbang tentang pengedaran, mungkin ada baiknya profesional dari pasukan pemasaran anda bersedia untuk mengedarkan dan berkongsi di tempat yang betul setiap kali ada kandungan baru.

Beberapa syarikat bisnes online membina keseluruhan pasukan pemasaran kandungan, di mana masing-masing masukdividual bertanggungjawab untuk bahagian yang berbeza dalam membuat dan mempromosikan isi kandungan.

Ringkasnya.

Anda perlukan satu rancangan perniagaan ataupun strategi pemasaran bagi bisnes e dagang anda. Dengan menggunakan kandungan online, anda boleh membina jenama tersendiri dan menonjolkan bisnes e dagang anda. Jangan takut sebab terlalu mempromosikan bisnes anda, asalkan kandungan e dagang anda memanfaatkan khalayak ramai.

Bantuan Perniagaan

Jika anda memerlukan bantuan perniagaan disegi pemasaran online, cuba hubungi talian ‘Customer Service’ dengan segera.

Kita mempunyai pelbagai paket pemasaran kandungan dan pengiklanan FB:

  • Pakej Permasaran & Kandungan FB: Bermula dari RM500 sebulan
  • Pakej Permasaran & Kandungan FB dan Google: Bermula dari RM800 sebulan
  • Pakej Website E Dagang: RM500 sebulan